Katitól
Húsvéti szokások
Húsvét vasárnap istentisztelettel és ételszenteléssel köszöntik az ünnepet. Ezen a napon ebédre a távoli rokonok is egybegyűlnek. Hétfőn már a locsolkodásé a főszerep, amit az esti órákban mulatság követ. A húsvét napjaiban megszokott rendje volt az étkezésnek, ezt akár ma is követhetjük: nagycsütörtökön spenótból készült étkek kerültek az asztalra. Nagypénteken tojás és hal volt a menü. Nagyszombat estig még tartott a böjt, addig friss kalácsot, halat lehetett fogyasztani, este azonban sok helyen már megvágták a friss sonkát, tormával, esetleg hagymával. Húsvét vasárnap a sonka mellett tojás, máshol a bárány került az asztalra, sütve vagy levesként. Húsvét hétfőn a tojás ismét előkerül, de már a locsolóknak szánt ajándékként, ilyenkor egyébként az érkezőket pogácsával, aprósüteménnyel is kínálják.
|